Chiropraxie

Chiropraxie is een medisch beroep dat zich bezig houdt met de diagnose, behandeling en preventie van mechanische stoornissen in het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervelmanipulaties en correcties. De naam chiropraxie is afkomstig uit het Griekse “cheir” en “praxies”, met de hand beoefenen.

De chiropractor behandelt mensen van alle leeftijden met zeer uiteenlopende klachten.Vooral klachten van het beweging apparaat, het zenuwstelsel en de wervelkolom worden behandeld. Klachten buiten de wervelkolom worden eveneens behandeld zoals spier- en gewrichtspijnen van ellebogen, schouders, knieën, enkels, voeten, heupen, handen en polsen.

Het eerste consult begint met een vraaggesprek (anamnese) over uw klachten en algemene gezondheid. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek, waarbij de chiropractor gebruik maakt van neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeksmethoden. Naar aanleiding van de informatie uit het vraaggesprek en het onderzoek wordt de diagnose gesteld. Een chiropractor richt zich op een totaaldiagnose. Dat wil zeggen dat er in eerste instantie naar de oorzaak van een probleem gezocht wordt.De klemtoon ligt op het optimaliseren van de functie van het bewegingsapparaat en het reflexogene effect op de werking van het zenuwstelsel.

Meer informatie vindt u op de website van de Belgische vereniging voor Chiropractors: Week van de rug pijn of op www.chiropraxie.org