Onze opleidingen

Wereldwijd zijn er vandaag meer dan 70.000 chiropractoren (waarvan slechts een honderdtal in België) en daarmee is chiropraxie, na de klassieke geneeskunde en de tandheelkunde, de derde grootste geneeswijze ter wereld.

De opleiding tot chiropractor is een vijfjarige alleenstaande, fulltime, universitaire opleiding, gevolgd door een 6de stagejaar in België.
De opleiding tot chiropractor wordt niet georganiseerd aan Belgische Universiteiten, en de studenten die zich geroepen voelen om chiropraxie te gaan studeren zijn dus verplicht om die opleiding in het buitenland te gaan volgen.

n de Verenigde Staten is de opleiding gelijkgeschakeld aan de opleiding tot geneesheer. Daar leidt de opleiding tot het diploma en de titel van Doctor of Chiropractic, en tot het diploma en de titel van Doctor of Medicine. In Engeland leidt de opleiding, onder Europese impuls, tot een Master’s degree in chiropractic. Chiropraxie wordt in Europa onderwezen in Engeland (Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth, geaffilieerd met The University of Portsmouth), in Frankrijk (Institut Franco Européen de Chiropraxie in Parijs), in Spanje (Real Centro Universitario) en Denemarken (Odense). In de Verenigde Staten en Canada zijn er meerdere colleges, geaffilieerd aan een universiteit, die chiropraxie onderwijzen.

Sinds 1999 is de titel van chiropractor beschermd, enkel chiropractoren met een universitaire studie van vijf jaar aan een erkende universiteit mogen deze titel gebruiken. In Belgie moet een chiropractor elk jaar 48u bijscholing volgen om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen en behandeltechnieken binnen het beroep.

Meer informatie vindt u op de website van de Belgische vereniging voor Chiropractors: www.chiropraxie.org