Manipulatie

Een manipulatie werkt op de bewegelijkheid

Een gewrichtsblokkade treedt op wanneer een gewricht vastzit in een specifieke positie. Stel je voor dat je je armen wijd uitstrekt als een vliegtuig, waarbij je romp de wervelkolom vertegenwoordigt. Als je je romp naar links kantelt en draait, en in die positie blijft, ontstaat er een blokkade in de rotatie en kanteling naar links. Deze verstoring van de natuurlijke beweging van de wervel kan leiden tot verhoogde druk op specifieke punten van het gewricht. Blijf je dus in de gedraaide en gekantelde positie van het ‘vliegtuig’, dan zul je merken dat er aan de linkerkant van je romp meer druk wordt ervaren. Na verloop van tijd kan dit leiden tot irritatie of ontsteking. Als reactie hierop neemt het lichaam vaak een ontwijkende houding aan, bijvoorbeeld door de romp iets naar rechts te kantelen, waardoor een asymmetrische stand ontstaat.

BEHANDELING

Chiropractische methoden voor
ontgrendeling en pijnverlichting

Als chiropractor kun je technieken toepassen waarbij je een wervel snel en kort draait en kantelt om deze te deblokkeren. Hierdoor vermindert de compressie, wat resulteert in minder pijn en een terugkeer naar een rechte houding. Met deze behandeling wordt niet de wervel zelf rechtgezet, maar wordt voorkomen dat het lichaam nog langer hoeft te compenseren voor de pijnlijke positie.

Reflex

Een manipulatie van de wervelkolom kan tevens lokale ontspanning in de spieren en bloedvaten veroorzaken die door hetzelfde segment worden gecontroleerd. Wanneer delen van de wervelkolom worden gemanipuleerd die zenuwen bevatten die naar organen leiden, kan dit ook de functie van het betreffende orgaan beïnvloeden. Bovendien heeft beweging een pijnstillend effect; wanneer een gewricht weer normaal kan bewegen, zendt het lichaam weer pijnstillende signalen uit. Het is van cruciaal belang om na een manipulatie goed te blijven bewegen om een blijvend effect te bereiken.

Zachte weefsel technieken

Bindweefsel is een soort weefsel dat zich tussen de spieren en de huid bevindt en is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de huid, organen, spieren en andere weefsels. Bindweefsel is namelijk een belangrijk onderdeel van het lichaam aangezien het weefsels en organen ondersteunt en verbindt. Ongezond bindweefsel kan namelijk leiden tot onder andere rugpijn, nekpijn of heuppijn. Als het bindweefsel verhard of verstrakt geraakt, dan kan dit leiden tot pijn en/of beperkte beweging. In de praktijk gaan we via manuele druktechnieken of met mechanische percussie het onderhuids bindweefsel behandelen om een beter doorbloeding te stimuleren en aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. 

Activator

In sommige gevallen worden gewrichtscorrecties uitgevoerd met behulp van een elektrisch/mechanisch apparaat, bekend als een activator. Dit instrument wordt nauwkeurig geplaatst op het te corrigeren gewricht en oefent vervolgens een lichte, maar snelle druk uit. Het is een effectieve behandelmethode, zelfs voor kinderen en ouderen.

Chiropraxie, iets voor mij?

Ben je op zoek naar een natuurlijke en effectieve manier om je pijn en ongemak te verlichten? Dan is chiropraxie misschien wel de oplossing die je zoekt. Chiropraxie is een geneeswijze die zich richt op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, zoals de rug, nek en gewrichten.